Neden Diplomatik Yorum?

Why this blog?

As a diplomat, Ali Tuygan served his country, Mustafa Kemal Ataturk’s Republic of Turkey, with dedication. Then it was time to retire.

Being a Turkish diplomat is a full time job, with a bit of exaggeration perhaps, 24 hours a day, 7 days of the week, 4 weeks a month and 12 months a year. This is because Turkey lives in a tough neighborhood.

After such an engaging career, retirement is not easy. Some, at least, cannot just say “it’s over when it’s over”.  So, in April 2012 he published a book entitled “Diplomat by Choice” (Gonullu Diplomat) in which he elaborated on the traditions of the Ministry of Foreign Affairs and addressed the main international agenda items of our day.

The world has been a different place since 9/11.

The Middle East is undergoing painful change, hopefully for the better in the middle if not long term.

Turkey’s foreign policy had traditionally been a non-partisan issue. It no longer is.

All of this led him to think that perhaps he could start sharing his views with a few interested readers.

He does not claim to be “Mr.Know-it-all” and write in Shakespearean English. But he guarantees the reader an honest opinion

————————————————————————————-

Ali Tuygan, bir Dışişleri Bakanlığı memuru olarak kırk yıl ülkesine, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetine hizmet etti. Sonra da, o yaşa gelen herkes gibi emekli oldu. Kendisi, “Gönüllü Diplomat, Dışişlerinde Kırk Yıl” başlıklı kitabında, mesleğinin adeta bir yaşam biçimi olduğunu söylemişti. Gerçekten T.C. Dışişleri Bakanlığında, hakkını vererek çalışmak, belki biraz abartıyla, 365 gün 24 saatlik bir mesai demektir. O da kırk senenin alışkanlıklarını bir günde terk edemediği için birikimini paylaşmanın yollarını aramaya başladı. Bu blog da, aynen kitabı gibi, söz konusu arayışın bir ürünüdür.

Dünya 11 Eylül 2001’den bu yana çok farklı.

Medeniyetler çatışması sanıldığı kadar uzak değil.

Batı, İslam dünyasına bir tehdit algılamasıyla ile bakıyor. O dünya ise Batı’ya güvenmiyor.

Orta Doğu’ya kutuplaşma ve iktidar savaşları egemen.

Türkiye de büyük bir değişim/dönüşüm içerisinde.

Artık, partiler üstü bir dış politikamız yok.

Bölgesel sorunlara taraf olmama, başkalarının içişlerine karışmama gelenekleri terk edildi.

Bu blogun amacı, yukarıda değinilen karmaşık sorunların daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktan ibarettir.

Bu blog günlük bir dış politika sütunu olmak iddiasında değildir. Ali Tuygan söyleyeceği bir şey olduğuna inandığında onu buraya taşımakla yetinecektir.

Yorum bırakın